Mii de persoane au protestat la Budapesta

miidepersoaneprotestbudapsta

Demonstratia a inceput la Palatul Eiffel, langa Gara Nyugati si a fost organizata de catre organizatii ale societatii civile, sustinute de partide de opozitie.

Printre cei care au luat cuvantul s-a aflat si avocatul Tamas Lattmann, initiatorul unui proiect de referendum cu 19 intrebari privind „demontarea Guvernului”. El a salutat drept cea mai importanta realizare din ultima luna aprobarea de catre Comisia Electorala nationala a organizarii unui referendum privind declararea averilor nu doar de catre politicieni, ci si de membrii familiilor acestora, in anumite conditii. Lattmann a anuntat ca s-a adresat Kuriei (Curtea Suprema) cu privire la problemele pe care Comisia le-a respins.

Steaguri si insemne ale mai multor partide de opozitie si organizatori – Egyutt (Impreuna), DK MoMa si Solidaritatea – au fost purtate de catre participantii la demonstratie.

Protestatarii au defilat pana la sediul Bancii centrale. Un jurnalist, Marton Kozak, a apreciat, in fata sediului bancii, ca „regimul lui Viktor Orban nu are nevoie sa fie expus, odata ce toata lumea il cunoaste bine”. El a denuntat unul dintre „pilonii” regimului, si anume „reprimarea presei libere”, avertizand totodata cu privire la radicalizarea Jobbik (extrema dreapta).

Un student, Marek Bertram, a spus ca „guvernarea Ungariei, astazi, nu inseamna nimic altceva decat taparea fondurilor UE”, ca Fidesz (centru-dreapta, la putere) „a esuat sa se ridice la nivelul propriilor legi” si ca „Guvernul a esuat nu doar moral, ci si politic”.

Demonstratii antiguvernamentale au avut loc, de asemenea, in mai multe orase din Ungaria, intre care Miskolc, Gyor, Pecs, Debrecen, Bekescsaba, Tatabanya, Szekesfehervar, Szekszard, Kecskemet, Nyiregyhaza, Szombathely, Szolnok, Eger, Szeged si Kaposvar.

Vicepresedintele socialist Zoltan Gogos a declarat, la Szolnok (centru), ca este necesar ca fiecare persoana publica sa fie investigata in legatura cu cresterea averii personale.

Un purtator de cuvant al DK, Zsolt Greczy le-a spus protestatarilor, la Miskolc (nord-est), ca partidul sau cere alegeri anticipate si va pregati un program, pana in primavara urmatoare, care sa scoata tara din situatia in care se afla.

Liderul Egyutt Viktor Szigetvari a indemnat, la Gyor (nord-vest), ca pana la alegerile din 2018 partidele de opozitie sa formeze o alianta care sa infranga Fidesz.

Un expert in lupta impotriva coruptiei din cadrul LMP, Akos Hadhazy, a spus ca fenomenul coruptiei nu poate fi eliminat, dar a subliniat ca sunt necesare legi care sa-l limiteze.

Grupul parlamentar al Fidesz a apreciat, citat intr-un comunicat, ca lupta impotriva coruptiei este necesar sa inceapa in cadrul opozitiei de stanga. Stanga este condusa de catre aceeasi oameni care au fost implicati in cele mai corupte guverne din toate timpurile, a replicat puterea.

Protestele de duminica au fost organizate de aceleasi persoane care s-au acuzat intre ele de coruptie, a replicat grupul Fidesz, citandu-l pe liderul DK Ferenc Gyurcsany care a afirmat ca i-a parasit pe socialisti din cauza coruptiei din partid.

Preluare Mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>